16.12.2007

Ankara Savaşı ( Sebep ve Sonuçları ) 1402

Sebepleri :

Timur yaptığı seferler ile , Altın Orda Devleti ,İran ve Irak'ı ele geçirerek Osmanlı sınırına dayandı.Kuzey Hindistan'ıda aldı.Çin'e sefer yapmayı planlayan timur bu sefer öncesi batı sınırından emin olmak ve kendine rakip olarak gördüğü Osmanlı Devletini yok etmek istiyordu.

Savaş :

Timur'un yenilgiye uğrattığı Karakoyunlu Hükümdari Kara Yusuf ile Bağdat Hükümdari Sultan Ahmet Celayir , Yıldırım'a ;Yıldırım'ın Anadolu Türk birliğini sağlama çalışırken beyliklere son verdiğini Anadolu Türk Beylikleri'de Timur a sığınmışlardı. Beyliklerin yeniden kurulmasını isteyen bu beylerin karşılıklı yaptıkları kışkırtmalarla, savaş kaçınılmaz hale geldi.

Timur 1400'de Anadolu'ya gelerek Sivas'ı ele geçirdi. Şehir muhafızlarını öldürdü.Yıldırım Beyezit durumu öğrenince harekete geçti. Sivas'tan ayrılan Timur, daha sonra Ankara'yı kuşattı. Osmanli Ordusunun Çubuk Ovasında olduğunu öğrenince oraya yöneldi.Sonuçta 2 ordu Ankara'nın Çubuk Ovasında karşılaştı (1402). Osmanlı Ordusundaki Anadolu Türk Beyliklerinden oluşan bazı birliklerin Timur'un tarafına geçmesi,Timurun ordusunda zırhlı süvarilerin ve fillerin olması Osmanlı Ordusunun yenilmesine yol açtı.Yıldırım Bayezit Timur a esir düştü.

Sonuçları :

Timur, Ankara Savaşı sonunda Karamanoğulları ,Germiyanoğulları , Aydınoğulları , Saruhanoğulları ,Menteşeoğulları ve Hamidoğulları beyliklerinin topraklarını geri verdi.Bu beyliklerin Timur egemenliğinde yeniden canlanması Anadoluda Türk Siyasi Birliğinin bozulmasına neden oldu. Ankara Savaşında alınan yenilgi nedeniyle uzun süredir kuşatma altında tutulan İstanbul'un fethi yarım asır sonraya kaldı. Rumelideki Türk ilerleyişi durdu. Fetret Devri başladı...

9 yorum:

Adsız dedi ki...

çok güzel bilgiler verilmiş

Adsız dedi ki...

kaynağı ne bunlarn ya

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık,

Bir yardım da benden.

"kaynağı ne bunlarn ya" diyene


Kaynağı;
Pınar şaşal (herşyin kaynağı sorulmaz aç oku)

Adsız dedi ki...

hepsi iyide bide nedenleri olsa tam süper olacak

Adsız dedi ki...

eline sağlık harika bilgiler

Adsız dedi ki...

çok güzel olmuş kanka tşk derim

Adsız dedi ki...

bence çok güzel olmuş tebrik ederimde ankara savaşı ile ilgli daha fazla ayrıntı yazarmsın yazarsan çok sevinirim

Adsız dedi ki...

bunların maddeler halindeki yazılımı hiç olmuomu yhaafff

Adsız dedi ki...

ya bunlar çok güzel bilgiler ama bizim hocamıza kalsa bunların tamamını ezberletip yazılıda soracak :(