9.12.2007

İlhanlı Devleti ( 1256 - 1336 )

İlhanlı Devleti Kuruluşu : 1256
İlhanlı Devleti Yıkılışı : 1336

Cengiz imparatorluğu'nun parçalanması üzerine Cengiz Hanın torunu Hülagü tarafından İran'da kuruldu. Merkezi Tebriz olan İlhanlı Devleti , en güçlü zamanlarından İran,Irak,Kafkasya ve anadolu'ya egemen oldu.

İlhanlılar Kösedağ Savaşı'nda (1243) Türkiye Selçuklu Devletini yenilgiye uğrattılar.Anadolu'da ele geçirdikleri şehirleri yapmalayıp tahrip ettiler. Koydukları ağır vergilerle halkı ezdiler.Anadoluda tarım ve ticaret hayatı iyice zayıfladı.

İlhanlıların Anadoludaki baskısı 13. yüzyılın sonlarında azaldı. Bu süre içinde Selçukluların otoritesi zayıfladı.İlhanlıların egemenliğini kabul etmeyen Türkmen beyleri çoğunlukla Anadolu'nun batı bölgelerinde olmak üzere beylikler kurdular. Bundan sonra Anadolu'da Beylikler Dönemi başladı.İlhanlılar Gazan Han Döneminde (1295-1304) yeniden güçlendiler ve ardından 1308 yılında Türkiye Selçuklu Devleti'ni valiler aracılığıyla yönetmeye başladılar.Memluklerle mücadelelerinde zayıflayan İlhanlılar, 1336 tarihinde yıkıldı.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bu yazı lise 2 kitaplarındaki müfredatta aynısı yazıo....noktasından virgülüne kadar aynı yha...farklı bişi beklemiodum ama yinede emegine saglık.